Uczniowie klasy III w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” przygotowali zdrowe i smaczne sałatki owocowe i warzywne. Uczyli się jak zachować higienę podczas ich robienia. Musieli też pokazać jak należy bezpiecznie posługiwać się nożem przy przygotowaniu posiłku. Robienie sałatek było wielką frajdą i zabawą. Uczniowie przynieśli potrzebne akcesoria oraz różne warzywa i owoce. Każdy uczeń przygotował inną sałatkę, którą częstował koleżanki i kolegów. Uczniowie mają dużą wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Wiedzą, że aby być zdrowym należy m. in. spożywać dużo warzyw i owoców, gdyż są one źródłem wielu witamin i minerałów. Wszyscy zgodzili się, że taka sałatka to doskonały pomysł na zdrowy posiłek. Sałatki zostały chętnie zjedzone przez uczniów, którzy wykazali się talentami kulinarnymi.
Teresa Bajger